Viktigt när du ska låna pengar

Lån och räntaOm du går i tankar att låna pengar finns det ganska myckt du bör tänka på innan du skriver under låneansökan. Hur viktigt det är beror såklart på hur mycket du ska låna samt hur din egen ekonomi ser ut. Om du har god marginal mellan inkomster och utgifter så är det inte lika avgörande att få till de bäst villkoren, men det är ju dumt att slarva bort pengar när man kan sätta sig och göra lite djupare undersökningar. Här nedan kommer jag gå igenom lite olika kostnader som har med lån att göra. Samt att det kan vara bättre att investera de pengar du tänkt använda till amortering.

Ränta

Räntan är det pris du betalar för att få tillgång till en summa pengar i förskott. När banken låter dig förfoga över deras pengar vill de ha betalt för det. Hur hög räntan blir beror på bankens risktagande. Det är därför billigare att långa pengar om du kan sätta någon tillgång som säkerhet för det lånade beloppet. Bostaden är en vanlig säkerhet för lån. Ofta lämnas denna säerhet i samma ögonblick som köpet och lånet undertecknas. Det betyder egentligen att banken äger maximalt 85 % av din bostad, om den är fullt belånad. För lån utan säkerhet måste banken kompensera sitt risktagande med en högre ränta.

 

Amortering

Amortering är avbetalning på lån. Detta sker vanligtvis i små steg, t.ex. med 1000 kr per månad. Att betala av ett lån helt och hållet är också att amortera. Det är viktigt att ta med amortering i sin lånekalkyl. Att teckna ett lån som med räntekostanden gör att du har minimala marginaler mellan inkomster och utgifter är inte att rekommendera. Du bör lämna gott om utrymme för att kunna amortera av på din skuld.

Amortera eller investera

Det finns såklart tillfällen då det är bättre att satsa på sparande än att amortera av bostadslånet. Om du räknar med att din investering kommer ge bättre avkastning än vad räntan på lånet kostar är det en vinnande affär. Överskatta dock inte din förmåga att få en investering att växa. Det får inte heller bli så att du struntar i att spara undan de pengar du annars skulle använt till att amortera av på lånet med. En annan fördel med att investera istället för att amortera är att du får göra skatteavdrag på dina räntekostnader. Det gör att din ränta blir mindre än vad bankens räntesats anger.