Vad krävs för att få låna pengar?

Låna pengarVad krävs för att få låna pengar? Det är en fråga som ofta ställs till Creddit.se. Det första man ska göra när man bestämt sig för att låna pengar är att kontakta sitt lokala bankkontor. Förbered dig på många frågor från banken. Bland annat kommer frågor ställas angående vilken ekonomi man har, anledningen till att man vill låna pengar, vad pengarna ska användas till samt hur snabbt man planerar att kunna betala tillbaka pengarna. Det finns i regel två saker som avgör om man får låna pengar samt på vilka villkor och dessa är ekonomi samt den säkerhet man kan lämna som låntagare. Har man något att lämna i pant, som en säkerhet, så är det enklare att få ett bra lån. Varför det är bra att ha en säkerhet är för att denna ska kunna säljas ifall man inte skulle klara av att betala tillbaka lånet. Har man däremot ingen säkerhet kan det tyvärr vara mycket svårare att få lån. En anledning till detta är också för att långivaren, det vill säga den som lånar ut pengarna, tar en betydligt högre risk i form av högre ränta eftersom ett lån utan säkerhet anses vara mer osäkert. Exempel på en sådan säkerhet kan vara ett hus, en lägenhet, en bil eller en båt.

När man ska låna pengar gäller det att vara ute i god tid då det kan vara bra att veta i förväg hur mycket lån man får ta. Särskilt när man ska köpa hus eller bil kan man behöva kunna fatta snabba beslut och då är det en fördel om man redan då vet hur mycket man får låna och därmed hur mycket pengar man kan erbjuda för bilen eller huset. Ett annat krav som är ganska vanligt när det gäller lån av pengar, det är att låntagaren måste vara minst 20 år gammal. Detta beror dock på vilket låneinstitut det handlar om. Det finns låneinstitut som erbjuder lån även till 18-åringar.

Det finns inget särskilt krav på en viss årsinkomst för att få låna pengar, så länge man har en ekonomi som gör att man klarar av att betala tillbaka lånet, så är man beviljad att kunna få ta ett lån. Ett annat väldigt viktigt krav att hålla koll på, och som nästan alla låneinstitut går efter, är att man inte får ha några betalningsanmärkningar för att få låna pengar. Även här finns det dock en del undantag och det finns de som godkänner en låneansökan oavsett om kunden i fråga har en betalningsanmärkning, så länge dess ekonomi i övrigt är okej. Detta gäller dock oftast vid mindre lån. Gäller det större privatlån eller bolån brukar kraven om att man inte får ha en betalningsanmärkning vara strängare.

Med detta sagt kan det därmed vara bra att kolla runt lite hos olika låneinstitut för att se vad man har för chanser att ta lån. Eftersom kraven och reglerna kan variera lite hos de olika instituten kan det dessutom vara lönsamt att kolla runt och jämföra var man får lägst ränta och bäst villkor. Sådana saker kan avgöra hur pass bra ekonomi man kan ha i längden.