Tips till dig som ska flytta hemifrån

När gymnasietiden börjar lida mot sitt slut går många ungdomar i tankar på att flytta hemifrån. Vuxenlivet känns nära och man vill komma ifrån sina föräldrar och sköta sig själv. Att flytta hemifrån är dock inte bara frid och fröjd och en trevlig frånvaro från föräldrarna. Det innebär ett stort ansvar att flytta hemifrån.

Att flytta hemifranDen som flyttar till egen lägenhet sätts på hårda prov att sköta sin egen privatekonomi. Det kan vara extra svårt att flyta hemifrån om man måste låna pengar med betalningsanmärkning. Man måste arbeta för att tjäna till sitt uppehälle. Räkningarna ska betalas. Det kanske känns lätt att fixa alla kostnader som ett eget boende innebär, men faktum är att det kommer gå åt betydligt mer pengar än de man fick genom sitt studiebidrag under gymnasietiden. Det är inte ovanligt att enbart hyran går på 4-5000 kr varje månad. Utöver det tillkommer kostnader för bland annat internetuppkoppling, mobiltelefon, el, tv-avgift och ränta (om lägenheten är köpt).

Om du tidigare bott i villa med dina föräldrar kommer du också behöva anpassa dig till grannarnas önskemål. Ofta finns det regler för vilken tid på kvällen man måste vara tyst. Man kan med andra ord inte duscha eller spela musik som man vill, något som kanske gick bra i föräldrarnas fristående hus. Trots att det ofta finns en tid på kvällen när det ska vara tyst innebär det inte att man kan dra på stereon på full volym på dagtid. Det är inte ok att störa grannarna även på den tid då man inte uttryckligen måste vara tyst.

När det kommer till kostnader för att bo hemma är det bra att hålla sig till vissa regler. Räkningar går alltid före nöjen. Om du inte betalar dina räkningar kommer du förr eller senare att förlora rätten till din lägenhet och nyvunna frihet. Räkningarna är heliga för att kunna flytta hemifrån. Därför är det viktigt att i förhand noga räkan på vilka utgifter din ekonomi klarar. Då ska du räkna på din nuvarande ekonomi och inte något framtida drömscenario. Det finns inga garantier för att din ekonomi kommer se bättre ut om ett halvår än den gör idag. Lika lite som det finns garantier för att en god ekonomi kommer bestå. Men å andra sidan har man betydligt bättre förutsättningar att klara sig om ekonomin i nuläget är bra.

Hoppas du fått med dig många nyttiga tips från det här inlägget. Förhoppningsvis har du inte blivit alltför uppskrämd av alla måsten. Det löser sig ofta om man ser till att vara ansvarsfull.

2 tankar kring ”Tips till dig som ska flytta hemifrån

  1. Conny

    Bra tips. Min son ska snart flytta hemifrån så nu har jag ytterligare tips till honom. Tack för en bra blogg!

Kommentarer är stängda.