Låna till din första lägenhet

Låna till bostadsrättAtt flytta hemifrån är en stor grej i alla unga vuxnas liv. Det kan också kännas läskigt att sova sin första natt i den nya lägenheten. Om man inte flyttar ihop med flick- eller pojkvän kan det kännas väldigt ensamt och tyst att gå och lägga sig själv. Det kan också kännas som en enorm frihet att slippa små kommentarer från mamma om att det är dags att gå och lägga sig i tid. Ofta verkar det som att ungdomar går och lägger sig lite senare i ren protest mot mammas och pappas tjat. När man sedan bor själv i egen lägenhet brukar man ofta sköta sig ganska bra med sovtider. Man vill ju visa för sig själv att man klarar av att ta ansvar för sin sömn och det man måste göra på morgonen dagen därpå.

Det vanligaste för de flesta svenska unga vuxna är att hyra sin första lägenhet. Det kan bero på många olika saker. En anledning kan vara att man helt enkelt inte får låna pengar eftersom man inte har någon fast jobb. Det kan också bero på att man inte har råd till kontantinsatsen på 15 % av bostadsrättens värde. Ännu en orsak till att ungdomar ofta hyr sin första lägenhet är en rädsla att ta lån och köpa en lägenhet. Om man inte ska bo i centrala Stockholm där lägenhetspriserna är helt åt skogen höga så är det ändå en stor sak att köpa en lägenhet för en halv miljon kronor. Det kan vara väldigt avskräckande att vara 20 år gammal och inse att man är skyldig banken 500 000 kronor.

Faktum är dock att ett lägenhetsköp kan vara ganska lönsamt. Den avgift man betalar är ofta lägre än hyran för en likvärdig hyresrätt. Å andra sidan har man räntekostnader som kan ses som en extra hyra. Ett lån på 500 000 kronor ger ungefär en räntekostnad på 1 500 kronor per månad. Sedan måste man räkna med att räntan kan öka så att budgetera för en räntekostnad på 2 000 kronor per månad är inte helt fel. Om sedan lägenheten finns i ett hus från 50-60-talet är det inte omöjligt att månadsavgiften ligger på 2 000 kronor. Då hamnar du på en boendekostnad på 3 500 – 4 000 kronor per månad. Ganska konkurrenskraftigt pris jämfört med en motsvarande hyresrätt.

Även om man ska vara försiktig med att tala om lägenhetsklipp så kan du dessutom tjäna pengar på din bostadsrätt. Om du gör ett kap och får en bostadsrätt till bra pris samtidigt som den finns i en attraktiv stad eller region är det troligt att du kommer få ut mer vid försäljning än vad du gav för den.

Sedan kommer vi till amortering. Det ska inte ses som en del av hyran även om det är pengar som försvinner varje månad. Amortering är i själva verket ett sparande eftersom du minskar lånet samtidigt som lägenheten står kvar i ungefär samma värde. Vid en försäljning behöver du med andra ord betala tillbaka mindre eftersom lånet har sjunkit – du får behålla mer av pengarna du får vid försäljningen.